datum

Noc hororu 2. Noc, která volá Neusínej!! PDF Tisk Email

Druhý ročník přehlídky nezávislých krátkometrážních filmů v Třinci

Nominované tituly:

Soutěž a pocta Nosferatu

Horor, krev, napětí i sex, ale především dobrá zábava čeká na příznivce nezávislé filmové scény během Noci hororu v Třinci. Soutěžní přehlídka krátkometrážních snímků se opět uskuteční jako součást proslulého hudebního festivalu Noc plná hvězd. Hororový stan kromě soutěžních filmů nabídne poctu klasickému hororu Upír Nosferatu, od jehož premiéry letos uplynulo neuvěřitelných 90 let. Legendární němý film z roku 1921 se přitom natáčel z části na Slovensku a získal si nespočet žánrových imitací a poct. Teprve nedávno bylo ale zjištěno, jak dramatické natáčení bylo na Slovensku realizováno. Filmové přednášky zahrnou aktuální dění na světové hororové scéně, ale také poctu 70. létům, odkud čerpá inspiraci mimo jiné řada současných tvůrců, včetně soutěžních snímků Noci hororu.

Světová premiéra: Neusínej v Třinci??

V soutěži se utká velmi rozmanitá nabídka nejlepších současných, nedávno natočených filmů, včetně luxusní premiéry. Žhavou premiéru si na festivalu v půlnočních hodinách odbude nejnovější snímek „kopřivnického Tarantina" Romana Vojkůvky Neusínej 2. Na prvním ročníku „velmi odporná porota" Svastyk, Izzi a Big Boss přiřkla Vojkůvkově prvnímu snímku krváku Neusínej velmi pěkné druhé místo. Jak dalece se podaří mistrovi české nezávislé scény vyděsit velmi otrlé porotce? Kam až dojde jeho řezničina v reuploadu Neusínej 2? Uspějí jeho profesionální herci z Národního divadla moravskoslezského (Franta Strnad a Miroslav Rataj) a originální smysl pro děsuplné napětí? To vše si poprvé na světě vychutnají právě diváci Noci hororu! Vojkůvkům celovečerní majstrštyk Total Detox (pocta žánrové odnoži hororu – giallu ze 70. let) byl loni diváckým hitem mimo soutěž při projekci v hororovém stanu.

Psychopati z Karviné

Hororové studio z Karviné nebo-li Horrorwatch Lukáše Bulavy a jeho přátel se postaralo o fenomenální začátek letošní české nezávislé hororové sezóny. Jejich téměř celovečerní opus Šest prstů v zeleném pojednává o šíleném vrahovi, který krutě zabíjí podle hudebního CD Fantomas. Zohaveným mrtvolám ucpává ústa plakáty na hororovou klasiku. Film natočený s velkou dávkou nefalšované fandovské chuti a touhy děsit, se odehrává v Karviné a kromě šokujících scén, atmosférické parodie a rozvětveného příběhu se nevyhýbá ani aktuální problematice nezaměstnanosti. Na snímku se navíc podílí místní metalová legenda Messalina (skladba Paura), která pro Lukášovy filmy skládá původní písně. Šest prstů v zeleném je kromě jiného opět poctou žánru 70. Let, zvláště italské kultovní scéně giallo filmů. Horrorwatch vyprodukovalo v krátké době zábavných krváků hned několik a tak se v soutěži objeví ještě jeden jejich kousek, tentokráte s nadpřirozenou tématikou: Amanda.

Tělesný horor nebo upíří klasika?

Josef Choze Blažek, který v loňské soutěži zaujal svým temným hororem o dětech ztrácejících se v záhadném domě bude tentokráte zastoupen starším snímkem Tělo, považovaným některými diváky za událost české exploatační scény. Tělo, jak jinak, zaútočí na divákovy nejtemnější pudy v celé filmové nahotě. Nezávislou hororovou scénu z Brna bude zastupovat vtipná miniatura A strange story – second- Josefova krev variující nestárnou upíří tématiku. Režisér Albert Loprais, známý také jako Al Gore, už podruhé konfrontuje svého typického antihrdinu se světem nadpřirozených sil, tentokráte v prostředí všem důvěrně známém: lékařské ordinaci.

Řeznická škola Norberta Lichého

Okamžiky umělecky náročně ztvárněného děsu se nevyhýbají ani reklamě. Talentovaný mladý režisér Miroslav Ondruš se letos proslavil celovečerním profesionálně natočeným debutem Vendeta. Ještě před tím, ale vypustil do světa filmové hrůzy morbidní postavu řezníka (fenomenální Norbert Lichý z Divadla Petra Bezruče), který nezná slitování, ani s gangstery. Kam až může dojít náruživost třídění v případě řeznické práce, mohou diváci obdivovat u jeho soutěžního snímku Třídilové.

Promluví Caligari?

Vizuálně náročnou lahůdku v podobě černobílého expresionistického kraťasu bude reprezentovat jedinečná pocta němé kinematografii Podivná vražda pana Luciena v Le Café Interperie od nezávislého filmaře Tomáše Pustky. Experiment natočený na černobílou super 8 je tvůrci označen za „první mluvený expresionistický film". Že by Kabinet dr. Caligariho v moderním uploadu!?

Zlo se opět zapotí

„Velmi odporná porota": internetový Svastyk, pornoherec Izzi a satanista Big Boss, bude mít, jak nabídka soutěžních fláků napovídá, hodně nelehký úkol vybrat opravdu ten nej nej nej hororový kousek. Ocelové srdce, vytržené z těla toho nejlepšího hororu a v krvavém pařátu, hlavní festivalová cena patří komu? Zatím nezbývá než věřit, že minimálně aspoň jeden z titulů jim zaručeně nabídne bezesnou noc, Noc hororu a skvělou kombinaci filmové zábavy a big beatu, tak, jak si to užijí všichni, kdo jedinečnou přehlídku filmové hrůzy na Borku v Třinci 29. a 30. června navštíví.

(tuto tiskovou zprávu spáchal samozvaný festivalový prezident Noci hororu Martin Nekromantik Jiroušek, filmový kritik a publicista)

 
Metalshop.cz
studnanet
ehf
bmx

Uživatelská sekce