datum

Nohavica versus krvavé horory a Nosferatu! Vyhraje Norbert Lichý jako šílený řezník nebo získají krvavé Ocelové srdce jeho kolegové z Národního divadla moravskoslezského? PDF Tisk Email

Už zítra se bude v Třinci v rámci Noci plné hvězd rozhodovat o nejlepším krátkometrážním hororu na české nezávislé scéně. V okamžicích, kdy bude hlavní scénu okupovat Jarek Nohavica a jeho hosté, tak se v nedalekém Hororovém stanu roztočí kola druhého ročníku festivalu Noc hororu, který vyvrcholí soutěží o Ocelové srdce, tedy Nejhlubší zářez k aortě českého hororu 2012.

Dvoudenní program, který pokaždé, v pátek i sobotu, začne úderem 20. hodiny, nabídne stylovou zábavu a přehled o nejvýznamnějších hororových tvůrcích světové scény. „Do Karlových Varů míří nejnovější film italského krále hororu Daria Argenta Dracula 3D a v Třinci budeme začínat poctou žánru, který Argento pomáhal vytvořit. Jmenuje se giallo a charakterizují jej obzvláště krvavé a vynalézavé vraždy, psychopatičtí vrazi a hlavně výsostně stylizovaná kamera a nervy drásající hudba," uvedl prezident Noci hororu, filmový kritik Martin Jiroušek. V Dalších programech připomene Noc hororu to nejlepší z tradice evropské hororové produkce, zejména z období zlatého věku kanibalských a zombie hororu 70. a 80. let. Velký prostor dostane rovněž jeden z nejstarších a také nejlepších hororů v dějinách kinematografie Upír Nosferatu z roku 1921, od jehož premiéry letos uplynulo neuvěřitelných 90. let. „Publikum v Třinci se může jako první seznámit s nově objevenými fakty o natáčení Nosferata na Slovensku, kam v roce 1921 přijel německý filmový štáb, aby na Oravě natočil ty nejděsivější přírodní scenérie. Fakta o natáčení byla záměrně zamlčována komunistickým režimem a dodnes nebylo uspokojivě zjištěno, které scény na Slovensku vlastně vznikly a kde všude se štáb pohyboval. Tento pořad o Upírovi Nosferatu na Oravě v Třinci bude předpremiérou velké přednášky na podzim v prostorách samotného Oravského hradu, kde budou některá fakta uveřejněna vůbec poprvé" láká na program Noci hororu Martin Jiroušek.

ocelove-srdceNoc hororu vyvrcholí soutěží o symbolickou cenu Ocelové srdce. Soutěžní snímky se budou promítat v noci na hlavní scéně, v zápětí poté, co skončí program s Jarkem Nohavicou a jeho hosty.

Stylová „velmi odporná porota" složená z ostřílených znalců hororového žánru Big Boss, Izzi, Svastyk a Nekromantik dostala na paškál hned osm kandidátů. Zvítězí ten, kdo má v oblibě smrt rozčtvrcením, nebo snad ten, kdo si libuje při provrtání hlavy? Nabídka je pestrá a zaručuje napínavý boj. Nechybí v ní skvělé tvůrčí počiny jako třeba produkce Karvinského studia Horrorwatch – Šest prstů v zeleném, premiérová novinka Neusínej 2 s dvojicí herců z Národního divadla moravskoslezského Miroslavem Ratajem a Františkem Strnadem nebo film Třídilové s Norbertem Lichým v roli psychopatického řezníka. Vyhlášení cen bude v sobotu na hlavní scéně po koncertu Horkýže slíže. Divácká cena bude vyhlášena o několik hodin poté v Hororovém stanu. „Pokud chcete vidět nejobsáhlejší přehlídku české nezávislé hororové scény a zároveň poctu světové klasice, neváhejte, Noc hororu je pouze jednou v roce," dodává Martin Jiroušek.

 
Metalshop.cz
studnanet
ehf
bmx

Uživatelská sekce