datum

„Krvavé scény by měly být vizuálním kořením filmu.“ PDF Tisk Email

neusinej2Tak míní Roman Vojkůvka alias Gangrena, který se festivalu Noc hororu účastní už podruhé. Na loňském ročníku se v soutěži na velmi pěkném druhém místě umístil jeho kraťas Neusínej (přestihla jej pouze Seance Robina Kašpaříka). Mimo soutěž by promítán jeho druhý celovečerní krvák Total Detox s herci Národního divadla moravskoslezského Miroslavem Ratajem a Františkem Strnadem. Letos Vojkůvka vrací úder a do soutěže přispěl horkou novinkou Neusínej 2. Opět se stejným tvůrčím týmem Rataj a Strnad, které nechal pořádně vymáchat ve vaně plné krve. O tom a vůbec celkově o tvorbě a názorech tvůrce, který se hororu věnuje skutečně soustavně a intenzivně (nedávno mu vyšla knižní prvotina Řezničina, se dočtete v následujících řádcích). Komu to nestačí, neměl by vynechat Noc hororu, kde se Vojkůvkovy filmy pokusí otřást s diváckými nervy nejen ostřílených rockerů.

Ahoj Romane, stává se ti často, že neusneš? Při čem?

Usnu u všeho. Jednu dobu jsem pravidelně usínal u Pěsti plné hněvu s Brucem Lee. Viděl jsem ji asi na desetkrát.

Tvoje novinka Neusínej 2 vznikla v rekordně krátké době, ale protáhla se postprodukce. Práce ve studiu byla mnohem náročnější než během samotného natáčení?

Práce ve studiu na gauči v obýváku je vždycky složitější. Taky jsem souběžně dělal na Total Detoxu a pak jsem měl nějakou práci na střechách a podobně. Potřeboval jsem motivaci a tou byl až termín festivalu Noc hororu. Jinak bych na tom ještě asi pár měsíců dělal.

Neusínej 2 je reakcí na nedostatky v prvním díle?

N2 není reakcí na nic. Je to dvojka, která nemá s jedničkou nic společného, mimo mě. Měl jsem několik dobrých herců, jeden den na natáčení, tak jsem vymyslel příběh odehrávající se v jednom bytě a natočil ho. Udělat dvojku svého prvního filmu mi přišlo jako dobrý nápad. Snad je na obou filmech vidět, že jsem v natáčení filmů udělal nějaký ten krok kupředu.

Na české amatérské scéně jsi výjimka, už třeba jenom tím, že ti nestačí amatérští herci, ale oslovil si profíky. Konkrétně z prestižního ansámblu Národního divadla moravskoslezského Miroslava Rataje a Františka Strnada. Nebo oni oslovili Tebe? Pozval si je na konkurs a ten vyhráli, nebo čím Tě přesvědčili, že právě oni jsou těmi ideálními představiteli filmových – hororových zabijáků?

Oslovil jsem já je. Šlo o role v Total Detoxu, Neusínej 2 je jen něco jako vedlejší produkt celovečerního filmu. Natočeno s většinou herců z Detoxu a ve stejných kulisách . Jen jsme využili pokoje, ve kterých se předtím netočilo vůbec, nebo jen minimálně. Na nějaké vymoženosti jako konkurzy, já nemám prostředky. Franta a Mirek jsou výborní herci, takže jsou ideální pro jakékoliv role. Pro zabijáky obzvlášť. A díky jejich profesionalitě a talentu vzniklo Neusínej 2 za pouhých 5 hodin.

Romane, jak si přišel na ten motiv z Neusínej (už si mu věnoval dva své filmy Neusínej a Neusínej 2), že je možno zhmotnit něco, co se nám pouze zdálo?

Tenhle motiv byl už ve spoustě filmů před Neusínej, takže jsem si ho nejspíš půjčil.

Nejsi taky tak trochu oběť fenoménu Neusínej? Jak dlouho si snil o tom, že budeš točit filmy, dokonce celovečerní a co bylo tím rozhodujícím momentem, že si do toho vůbec šel?

Sním o tom pořád, zatím dělám jen krváky na koleně za svoje vlastní peníze.

Neusínej 2 je svým dějem hodně minimalistický snímek. Svět jeho postav se odehrává mezi ložnicí a koupelnou. Určitě to bylo dáno prostorem pro natáčení, ale není to tak trochu i nějaký skrytý význam: v ložnici se rodíme (i sny se tam rodí) a v koupelně umíráme, nebo je trochu podobná tomu prostředí, až s někdy ocitneme bez našeho vědomí na pitevním stole. Všechno se nakonec spláchne někam do odpadu a život jde dál.

Měl jsem 4 herce a byt, původní záměr byl natočit za pár hodin krátký film s tím, co mám k dispozici. Pokud v něm divák cítí, hledá, nebo najde skrytý význam, tak tam určitě je. Každý si může najít ve filmech to, co sám chce, to je na tom to nejlepší.

Píšeš hororové povídky, vyšla Ti také kniha, co je pro Tebe lákavější, točit nebo psát? Jak se díváš na současnou hororovou scénu? Máš něco, co bychom měli rozhodně vidět a neusneme u toho?

Psaní a natáčení spolu souvisí. Protože dělám autorské filmy, píšu si sám i scénáře. Obojí mě baví a na obojím prodělávám. Jakou hororovou scénu myslíš? Světovou? Ta je podle mě v rozkvětu. Mám pocit, že horrory dělají všude na světě, kromě nás. Ne, že by se producenti až tak moc báli do tohohle žánru jít, ale vyděsí je každá kapka krve navíc, vlastně cokoliv, co jen trochu zavání žánrovou zábavou. Škoda, že v tomhle naši filmaři nedohlédnou dál, než k naší hranici. Nedochází jim, že za ní je svět, který dokáže horory s exotických zemí (a naše země je v tomto ohledu exotem), přijmout s otevřenou náručí a řekl bych, že i peněženkou.

Nakolik jsou tvé snímky ovlivněny životní zkušeností? Postavy, o kterých točíš, reálně existovaly? Nebo jsi takový fantasta?

Chlap, co se opil a šel s holkou do bytu, existoval. Ostatní jsem si vymyslel.

Jak dalece si necháváš záležet na krvavých scénách? Můžeš přiblížit, jak probíhalo natáčení krvavých scén v Neusínej 2? Co Franta a Mirek, když si je celé oflákal tím potravinovým sirupem?

Krvavé scény by měly být vizuálním kořením filmu. V Neusínej 2, v rámci tradice, by mělo být krve nadprůměrně, tak jsem se snažil, aby to tak bylo. S Mirkem, Frantou a vůbec se všema, se spolupracovalo výborně. V krvavých scénách si očividně libovali a Franta byl celý od krve rovnou dvakrát. Vlastně to bylo proto, že jsem zapomněl něco natočit, ale nevadilo mu to. Aspoň si nestěžoval.

Díky distribuci a fandovské základně Tvé filmy znají i diváci v zahraničí, setkal si se s nějakou zajímavou reakcí nebo ohlasem publika?

Pár týdnů poté, co vyšlo DVD Někdo tam dole mě má rád s anglickými titulky, se objevily verze španělské, ruské, tam je dokonce i jednohlasý dabing, srbské a kdoví jaké ještě. Objevil jsem i jednodenní festival v Mexiku, kde se můj film promítal. Nejenže se nezeptali, ale dokonce mě ani nepozvali. Pendejos!

Máš nějaké heslo nebo radu pro hororové tvůrce? Takovou lekci pro začátečníky, co si myslí, že by mohli třeba uspět i na Noci hororu?

Mám pocit, že tady převažují filmy, které mají blíž ke komedii, než k horroru. Podle mě je lepší točit vážné věci a trochu toho humoru tam přihodit. Ale to je samozřejmě jen můj osobní názor. Jinak samozřejmě hlavně točit, protože jinak se filmařina naučit nedá.

Díky za rozhovor.

  • Ptal se Martin Jiroušek, prezident festivalu Noc hororu
  • Kraťas Neusínej 2 poběží na Noci hororu v hlavní soutěži na noční scéně z pátku na sobotu po 1 hodině v noci s dalšími soutěžními snímky.
 
Metalshop.cz
studnanet
ehf
bmx

Uživatelská sekce